
معرفی گیاهان بسیار ارزشمند در سلامت دهان و دندان
آکاایران: دندانها خیلی مهم هستند! هیچ تعجبی ندارد که اکثر ما انسانها به خوبی از آنها مراقبت میکنیم. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن لینک به نخ دندان زدن، پاک کردن زبان، استفاده از دهانشویه تمام مواردی که مردم بسیار انجام میدهند. دهان شما یکی از بخشهای بدن شماست که شاید بهترین مراقبت را از آن به عمل میآورید ولی با این حال، پوسیدگی دندان و بیماری لثه شایعترین بیماریها در سراسر دنیا هستند. چگونه ممکن است؟ پاسخ این سوال احتمالاً در یخچال خانه مخفی شده است! چه برایتان مایه تعجب باشد، چه نباشد، تفاوت میان یک لبخند سالم و مراجعات مکرر به دندانپزشک، رژیم غذایی شماست.
مواد گیاهی که در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات آکا معرفی می شوند، افزودنی های خوشمزه به رژیم غذایی به شمار می روند که نه تنها به راحتی قابل تهیه هستند، بلکه می توانند سلامت عمومی مصرف کننده را در کنار سلامت دهان و دندان وی تامین کنند. لازم به ذکر است که یافته های کامل مرتبط با گیاهانی که در ادامه بررسی می شوند، از طریق وب سایت مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی هستند.
پوسیدگی دندان چرا و چگونه ایجاد می شود؟
برای پیشگیری از ایجاد هر بیماری باید علل ایجاد کننده اون بیماری رو بشناسیم. در مورد پوسیدگی دندان و پیشگیری از اون نیز لازمه که ابتدا با عوامل ایجاد کننده اون آشنا بشیم.
بسیاری از افرادی که برای درمانهای دندانپزشکی مراجعه می کنن، در پاسخ به اینکه چرا دندانهایشان خراب شده است به مسئله ی ارث و جنس دندان اشاره می کنن. روشنه که خوبی جنس دندان در دوام اون مؤثره با این حال عوامل دیگری هم دخالت دارن.
عوامل ایجاد کننده ی پوسیدگی دندانی
علل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی مطرح شده است اما بطور کلی چهار عامل اصلی میکروبها، مواد قندی، مقاومت شخص و دندان و زمان در ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارن. این چهار عامل، همواره ایجاد پوسیدگی می کنن و اگر هر کدوم از این عوامل نباشن، دندان پوسیده نمی شه. بدون میکروب، پوسیدگی در دندان اتفاق نمی افته. اگر میکروبها حضور داشته باشن و مواد قندی وجو نداشته نباشن، شدت وقوع پوسیدگی به این اندازه نخواهد بود.
گیاهان دارویی و دمنوش های مختلفی برای محافظت از دهان و دندان از گذشته تا امروز استفاده می شن، در زیر تعدادی از اونا رو براتون تشریح می کنیم:
سیب
سیب که گاهی اوقات مسواک طبیعت نیز نامیده می شود، دارای طیف وسیعی از فواید سلامتی است. برای نمونه سرشار از ویتامین C است؛ یک ماده مغذی ضروری برای دندان ها و لثه های قوی و سالم. از طرفی دیگر بافت ترد و آبدار سیب برای از بین بردن پلاک و سایر مواد آسیب رسان از سطح دندان فوق العاده است. انواع سیب همچنین مملو از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند.
چای سبز
چای سبز از جمله گیاهانی است که شهرت فراوانی در حیطه سلامتی دارد. برخی از فواید این گیاه در حال حاضر به خوبی شناخته شده اند: مصرف این گیاه خوش عطر و طعم با عملکرد بهتر مغزی، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، چربی سوزی بهتر و همچنین کاهش التهاب مرتبط است.
گفتنی است که مصرف چای سبز بدون شیرین کننده، انتخابی هوشمندانه و سالم تری محسوب می شود.
دانه های کنجد
دانه های کنجد یک ابر غذای دندانی هستند. آنها نه تنها در صورت مصرف خوراکی پلاک های دندانی را پاک می کنند، بلکه سرشار از کلسیم هم هستند، به این معنی که به ایجاد مینای سخت تر و بادوام تر روی سطح دندان یاری می رسانند. آنها همچنین منبع چربی های سالم، پروتئین گیاهی، ویتامین های B و مواد معدنی مختلف هستند.
آویشن
یکی از محتویات خاص این گیاه با کاربردهای فراوان و متنوع، تیمول نام دارد که منحصرا در جلوگیری از رشد پاتوژن ها در حفره دهان موثر است. تیمول به ویژه برای کسانی که از پلاک های مخصوص ارتودنسی استفاده می کنند و همچنین افرادی که از برفک دهان رنج می برند، به شدت مفید است.
ریحان
این گیاه به عنوان یکی از اعضای خانواده نعناع، نه تنها می تواند به خوشبو شدن تنفس فرد کمک کند، بلکه چه به صورت خام و چه پخته شده با پتانسیل ضد باکتریایی خود با باکتری های دهان و دندان مبارزه خواهد کرد. برخی از افراد حتی از برگ های ریحان برای تهیه یک فنجان چای غنی از مواد مغذی و آنتی باکتریال هم استفاده می کنند.
گشنیز
گشنیز یک گیاه محبوب در انواع دستورهای پخت غذا و همچنین یک ترکیب ضد التهاب قوی است. این گیاه به دلیل خواص ضد باکتریایی خود می تواند در راستای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان موثر واقع شود.
جعفری
جعفری از جمله قوی ترین گیاهان در زمینه مبارزه با بیماری های مختلف است. برای مثال این گیاه منحصر به فرد با خواص ضد میکروبی خود با باکتری های بیماری زای موجود در غذا مانند لیستریا و سالمونلا، علاوه بر میکروارگانیسم های مضر دهان مبارزه می کند.
هرچند همواره توصیه می شود که در صورت امکان از گیاهان تازه استفاده کنید، جعفری خشک ممکن است حاوی سطوح بالاتری از ترکیبات آنتی اکسیدانی باشد.
نعناع فلفلی
نعناع فلفلی به عنوان گیاه دیگری که سرشار از پتانسیل ضد باکتریایی و ضد التهابی است، نه تنها طعمی طراوت بخش دارد، بلکه می تواند با محدود کردن رشد باکتری ها روی سطح دندان، خط لثه و بافت های دهانی به مبارزه با عفونت های دهان و دندان کمک کند
نعناع دشتی
نعناع دشتی که به دلیل خواص میکروب کشی خود بسیار شناخته شده است، یک ماده طبیعی مناسب برای استفاده به عنوان عنصر اصلی در خمیر دندان ها و دهان شویه ها به شمار می رود. همچنین به منظور دست یابی به این قدرت خارق العاده به طور طبیعی، می توان برگ های تازه این گیاه را جوید.
هویج
سبزیجات ترد مانند هویج بهترین دوست دهان هستند. مانند سایر سبزیجات خام، هویج نیز غنی از فیبر و بسیار خوشمزه است. این محصول طبیعی جریان بزاق را تحریک (دفاع طبیعی دهان ما) و هنگام جویدن هم سطح دندان ها را تمیز می کند. علاوه بر این هویج حاوی بتاکاروتن است که بدن برای ساختن ویتامین A به آن نیاز دارد؛ یک ماده مغذی ضروری برای ساخت دندان های قوی.
پیاز
آیا می دانستید که ترکیبات سولفوری ضد باکتری موجود در پیاز، باکتری های مضر فعال در حفره دهانی و دندان های ما را از بین می برند؟
خواص دوستدار دندان انواع پیاز زمانی که خام خورده شوند بسیار قوی است. البته ممکن است به علت بو و طعم نامطلوبی که ایجاد می شود، نیاز به جویدن مقداری آدامس بدون قند یا حتی یک شاخه جعفری داشته باشید.