
فواید بلوط، خواص بلوط، خاصیت بلوط
خواص بلوط
بلوط میوه ای که خیلی ها هیچ اطلاعاتی از آن ندارند، در این بخش از سیات آکاایران قصد داریم تا شما را با خواص بلوط آشنا کنیم، با ما همراه باشید
بلوط
بلوط از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .خواص میوه بلوط از قدیم الایام مورد مصرف بوده و از آن به عنوان غذا استفاده می کرده اند. حتی آن را خشک و دم کرده و با گندم مخلوط می کنند و از آن نان تهیه می نمایند. می توان بلوط را بوداده و سپس آن را در کرده و از آن چائی تهیه کرد.
● کلیات گیاه شناسی
بلوط درخت بومی در مناطق معتدله است و در ایران در جنگهای کردستان،لرستان و کهکلویه می روید. ارتفاع این درخت در بعضی نواحی تا ۵۰ متر و قطر تنه آن به ۳ متر نیز می رسد. برگ های درخت بلوط پنجه ای و مانند انگشتان دست می باشد. میوه درخت بلوط که به نام بلوط معروف است مانند فندق بوده و در پیاله ای جای می گیرد.
ترکیبات شیمیایی بلوط
پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیک، اسید مالیک، کوئرسین Quercine ، موسیلاژ ، پکتین، رزین و روغن است.
خواص دارویی بلوط
بواسیر را برطرف می کند.
اسهال ساده و اسهال خونی را رفع می کند.
درد معده و گاز معده را برطرف می کند.
برای رفع کم خونی موثر است.
نرمی استخوان را درمان می کند.
برای تقویت عمومی بدن موثر است.
برای معالجه اسهال اطفال ، بلوط را با کاکائو مخلوط کرده و دم کرده آن را به اطفال می دهند.
خواص درخت بلوط :
برای استفاده از پوست درخت بلوط می توان آن را دم کرده و با عسل مخلوط کنید و یا این که یک قاشق آن را در یک لیوان آبجوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید .
خونریزی ها را متوقف می سازد .
درمان کننده بواسیر خونی است .
خاصیت ضد عفونی درد .
ادرار را زیاد می کند .
ترشحات زنانه را از بین می برد .
مصارف خارجی پوست درخت بلوط:
برای استفاده خارجی از جوشانده پوست درخت استفاده می شود . بدین منظور باید ۱۵ گرم پوست درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم آن به دو سوم تقلیل یابد .
از این جوشانده می توان به عنوان کمپرس استفاده کرد و یا آن را در وان حمام ریخته ودر آن استراحت نمود .
خون مردگی را درمان می کند.
اگزما را از بین می برد.
برای درمان بیماریهای پوستی در وان حمام که در آن جوشانده پوست درخت بلوط را ریخته اید به مدت یک ربع ساعت استراحت کنید.
اگر واریس دارید این قسمت ها را با جوشانده پوست بلوط کمپرس کنید .
گز علفی:
در اثر نیش زدن حشره ای مخصوص به برگ و یا شاخه های درخت بلوط ماده ای به بیرون تراوش می کند که در اثر مجاورت با هوا سفت شده و به صورت دانه هایی به قطر ۲ سانتیمتر بر روی ساقه و یا برگ ظاهر می شود . برای استفاده از گز شاخه های درخت را تکان می دهند تا دانه های گز به زمین بریزد . البته این دانه ها مخلوط با برگ و پوسته درخت است که باید تمیز شود. گز علفی از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . برای استفاده طبی از گز علفی می توان آن را با عسل مخلوط کرد و یا جوشانده آن را تهیه نمود .( ۵۰ گرم در یک لیتر آب جوش )
خواص گز علفی.
قابض است.
خونریزی ها را متوقف می سازد .
مقوی معده است .
تقویت کننده دستگاه تنفسی است .
سینه را نرم و صدا را صاف می کند .
سرفه ها را برطرف می کند .
تنگی نفس را درمان می کند.
برای معالجه بواسیر گز علفی را با عسل مخلوط کرده و بر روی بواسیر بگذارید .
مضرات بلوط
مصرف زیاد بلوط باعث خستگی معده و درد عضلات قلبی میشود و زیادهروی در مصرف آن به دلیل تانن زیاد از میزان جذب آهن بدن میکاهد و مصرف بلوط در دوران شیردهی و بارداری باید تحت نظر پزشک باشد. .
خواص بلوط برای معده
میوه بلوط خوراکی اما بسیار دیر هضم است. تانن ماده موثر موجود در بلوط که در اکثر اندامهای آن ذخیره شده است. این ماده با تقویت مخاط معده در درمان ورم معده و زخم آن مورد استفاده قرار میگیرد و در مناطق زاگرسنشین مردم و بیشتر عشایر از مخلوط آرد میوه درخت بلوط با آرد گندم در بعضی نواحی نان تهیه میکردند و از میوهٔ خوراکی بلوط برای تقویت بدن، درمان ضعف عمومی و کم خونی، درمان آماس زخم دار رودهٔ بزرگ و درمان بیماریهای پوستی، درمان کننده بواسیر خونی استفاده میشود. مصرف بلوط خونریزیهای داخل دستگاه گوارش را بند میآورد و زخم امعاء را مداوا و برخی زخمهای روی پوست بدن که مرتب آب میدهند و زیاد میشوند با پاشیدن پودر سوزانده شدهی سریعتر بهبود پیدا میکنند.
درخت بلوط گونهای از درختان جنگلی است که عمری طولانی دارد و اغلب مرتفع است. ارتفاع برخی از گونههای درختان بلوط که در جنگلهای شمال ایران میروید، به ۴۰ متر و محیط تنهی آن تا چند متر میرسد. در عین حال در برخی مناطق ایران درختان بلوطی تنها با چند متر ارتفاع را میتوان مشاهده کرد.
میوهی درخت بلوط از فندق درشتتر بوده، سرد و خشک است و به خاطر داشتن انواع ویتامینهای B و املاح، از ارزش غذایی فراوانی برخوردار است.
از خواص دارویی این گیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
در درمان سل مؤثر بوده و برای التیام زخمهای روده و رفع ناراحتی معده و سوزش ادرار نافع است.
خونریزیها بهخصوص خون ریزیهای ریه و خونریزیهای دستگاه گوارش را بند میاورد و زخمها را مداوا میکند.
هربار یک گرم از ساییدهی آن را با یک قاشق عسل مخلوط کرده میل کنید و یا آن را بو داده بعد با نبات نرم بکوبید و مثل قائوت مصرف نمایید. مغذی و مقوی است و اسهالی ناشی از گرمازدگی را متوقف میکند.
علاوه بر این اگر ۱۶ گرم سرخ شدهی آن را در یک لیتر آب، به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید و با ۵۰ گرم قند در آب صاف کردهی آن، حل کرده در طول روز به مرور بنوشید، برای رفع تورم غدد لنفاوی و درد معده مفید است.
چنانچه آن را با کُندُر (به میزان نصف وزن بلوط) مخلوط کرده، با روغن زیتون سرخ کنید و بهطور متناوب مصرف نمایید، برای قطع شبادراری و درمان قطره قطره ادرارکردن مفید است.
بلوط را سوزانده، به صورت پودر درآورید و برروی زخمهایی که دائما روی پوست بدن آب میدهد، بریزید؛ آنها را خشک کرده و بهبودی آن را تسریع میکند. بلوط برای التیام جراحتها بسیار مفید است.
مخلوط پودر بلوط با سفیدهی تخممرغ برای درمان ترشحات غیرعفونی رحم مؤثر است. این مخلوط بایستی بهصورت موضعی و نه خوراکی استفاده شود.
به خاطر داشته باشید که بلوط سنگین و دیر هضم است، ممکن است موجب سردرد و نیز انسداد مجاری عروق شود که برای رفع این عوارض استفاده از سکنجبین پیشنهاد میشود.
برگرفته از کتاب اسرار گیاهان دارویی تالیف احمد حاجی شریفی

اندر خواص میوهی شاه بلوط

اندر خواص بلوط تاج به سر

خواص میوه بلوط

فواید و خواص دارویی پوست تنه درخت و میوه بلوط

از خواص میوه بلوط چه می دانید؟!
