خواص و کاربرد گیاه دم گاوی چیست؟+ نحوه مصرف
خواص گیاه دم گاو بسیار زیاد می باشد و شما می توانید این گیاه را در بسیاری از مناطق ماسه ای و بیابان ها و شتر خوار هار توران و ریگستان جن آن ها را مشاهده نمایید

آکاایران: گیاه دم گاوی یک درختچه بومی ماسه زارهای مناطق مرکزی ایران است که از نظر تولید علوفه و حفاظت از خاک و ایجاد چشم اندازهای زیبا و ارزش دارویی بسیار حائز اهمیت است. در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات آکا با خواص و کابرد این گیاه دارویی بیشتر اشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.

 

گیاه دم گاو

دم گاوی

دم گاوی گیاهی از خانواده  لگوم با نام علمی Smirnovia iranica و همچنین Smirnovia turkestana Bunge شناخته میشود . رویشگاه طبیعی آن  شنزارهای بیابانی است. اقلیم خاص این گونه  منطقه های خشک گرم با زمستان های کمی سرد می باشد. رشد رویشی آن از اوایل اسفند آغاز میشود و گلهای آن در اردیبهشت ماه ظاهر شده و در اواخر خرداد درختچه دم گاوی پوشیده از میوه هایی کاهی رنگ می شود.
در هر میوه 4 دانه لوبیا شکل وجود دارد.
 
دم گاوی معمولا" در عرصه های تپه های ماسه بادی بیابانهای چوپانان ، نوار ریگ بلند ، شنزارهای خوار توران و ریگستان جن انتشار دارد.


گلهای این درختچه معمولا" در اواخر اردیبهشت ماه بتدریج تبدیل به میوه های بسیار زیبایی می شوند. میوه ها بصورت نیامهای پفکی شکل ، نسبتا" بزرگ که در داخل آن تعداد ٢ تا ٥ عدد بذر جای دارد.   میوه بواسطه وجود کیسه هوادار ، سبک بوده و در اوایل مردادماه توسط باد جابجا شده و به اطراف پراکنده می شوند.

این گیاه معمولا" در خطوط همباران ٨٠ تا١٣٠ میلیمتر بطور طبیعی رویش دارد. دامنه ارتفاعی رویشگاه آن بین ٨٠٠تا ١٢٠٠متر از سطح دریا است. دم گاوی دارای دو نوع سیستم ریشه ای می باشد.

خاصیت های این گیاه

  • از مهم ترین خواص گیاه دم گاو می توان به این مورد اشاره کرد که این گیاه می تواند به درمان غدد ربی زیر پوستی کمک کرده و التهابات این مدلی را به راحتی کاهش دهد.
  • این گیاه می تواند سلولیت ها را از بین ببرد.
  • درمان چربی  خون و قند خون با این گیاه امکان پذیر می باشد و شما می توانید زیر نظر متخصص خود از این درمان های گیاهی نیز استفاده کنید.
  • این گیاه دارای موادی می باشد که می تواند منجر به ضد عفونی شدن بدن شده و التهابات را درمان خواهد کرد.
  • این گیاه معمولا برای درمان عفونت های رحم و عفونت های ادراری مورد استفاده قرار می گیرد.
  • دم گاوی یکی از گیاهانی می باشد که می تواند به رشد مو های شما کمک کرده و آن را افزایش دهد و همچنین با استفاده از آن سایر بیماری های پوستی شما درمان خواهد شد.
  • گیاه دم گاوی دارای فواید خلط آوری و ضد سرفه و ضد عطسه می باشد و شما می توانید از این گیاه در درمان سرماخوردگی ها و برونشیت و همچنین آسم و تنگی نفس استفاده نمایید.

کاربرد گیاه دم گاوی:

از گیاه دم گاوی استفاده های متعددی می شود. از این درختچه هم میتوان استفاده های دارویی کرد و هم استفاده های ابزاری. چوب درختچه دم گاوی برای درست کردن جارو بسیار مناسب است از سوی دیگر کاشت این درختچه می تواند به جذب زنبورهای عسل در مناطق بیابانی کمک بسیار زیادی کند.

فواید گیاه دم گاو

چوب خشک این درختچه به راحتی قابل اشتعال است و می تواند برای سوزاندن در فصل سرما مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه بر کاربردهایی که ذکر شد این گیاه دارای خواص دارویی فراوانی است که سبب می شود تا در لیست گیاهان دارویی ارزشمند قرار گیرد.

روش مصرف گیاه دم گاوی:

گیاه دم گاوی را می ‌توان به صورت جوشانده و دمنوش مصرف کرد. هرچه تلخی این گیاه بیشتر باشد، خاصیت آن هم بیشتر می ‌شود. جوشانده ساقه این گیاه برای سرفه های خشک و خلط غلیظ مؤثر است.
برای این منظور گیاه دم گاوی را در یک قوری محتوی آب جوش ریخته و به مدت 10 الی 15 دقیقه فرصت بدهید تا گیاه دم گاوی خواص خود را در آب جوش ازاد کند سپس نوش جان کنید. برای خوش طعم تر کردن این دمنوش می توانید از برگ های استویا و یا نبات استفاده کنید.

نکات مهم در استفاده از این گیاه

یادتان باشد که این گیاه همانند گیاه های دیگر برای یک سری از افراد با شرایط خاص مناسب نیست از این رو نکاتی که در ادامه برایتان بررسی می کنیم را جدی بگیرید.

  • قبل از شروع استفاده از این گیاه باید با متخصص در این زمینه مشورت نمایید خصوصا اگر از دارو های خاص استفاده می کنید و یا بیماری های زمینه ای دارید باید این مورد را جدی تر از افراد معمولی بدون مشکلات زمینه ای بگیرید زیرا در برخی از شرایط امکان دارد مشکل شما تشدید شده و شرایط بدی بایتان ایجاد گردد.
  • ارگ به این گیاه حساسیت نشان دادید باید سریعا استفاده از آن را متوقف کنید و این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
  • استفاده بیش از حد از این گیاه مجاز نمی باشد و می تواند منجر به ایجاد مسمومیت های شدید تر در افراد گردد.

منبع : بذر پوپونیک

منبع : بخش سلامت آکاایران
برچسب :