
بهترین تغذیه برای افرادی که در حال ترک اعتیاد هستند
ترک اعتیاد و کمک به افرادی که میخواهند به زندگی سالم و بدون دغدغه خود بازگردند، یک مرحله موقتی اما ویژه است. عوامل متعددی در تسریع و تسهیل این روند موثر واقع میشوند که میتوانند انگیزه فرد بیمار را برای اتمام دوره ترک و رسیدن به مرحله پاکی افزایش دهند. یکی از مواردی که در زندگی هر فرد سالم و بیماری اهمیت دارد نوع تغذیه است؛ زیرا علاوه بر سلامتی جسمی، سلامت روان او را تضمین میکند.
تغذیه مناسب حال انسان را نیز بهتر میکند، چرا که مواد مغذی انرژی بدن را تامین میکند، بافتهای اندامهای مختلف را تقویت و ترمیم میکند و سیستم ایمنی بدن را نیز قویتر میکند. از آنجایی که در دوران اعتیاد معمولاً اندامهای حیاتی بدن به دلیل سوء مصرف الکل یا مواد مخدر آسیب میبیند، تغذیهی سالم، مواد مغذی را که وجودشان برای ترمیم بافتهای آسیب دیده ضروری است به بدن میرساند.
ترک اعتیاد به مواد مخدر
ترک اعتیاد به مواد مخدر ، به روند درمان روانی یا پزشکی اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان مانند تریاک، هروئین، کوکائین، برخی داروها و الکل گفته میشود. زمانی که فردی قصد دارد اعتیادش را کنار بگذارد، بدن او با مشکلات زیادی روبرو میشود که باید از راههای درستی با آن مشکلات مقابله کند. تغییر در رژیم غذایی و مکملهای غذایی بهتنهایی نمیتواند برای بازگشت زندگی فرد به مسیر طبیعی خود، کافی باشد. اما یک رویکرد جامع به چندین مورد مانند: رژیم غذایی ، مکملها و مشاوره فشرده فردی میتواند به فرد، درروند ترک اعتیاد کمک کند.
نقش تغذیه در درمان اعتیاد:
تغذیه علمی است که در ارتباط با تغییر و تبدیل غذا در بدن و شرکت مواد مغذی در بافتها بعد از هضم و جذب و تولید انرژی بحث میکند. ترک اعتیاد نسبت به مخدر هایی مانند متادون، هرویین، تریاک، کراک و .. شامل تغییر عادات و رفتارهای منفی به عادات مثبت است.
تغذیه مناسب، از عوامل مهم و یکی از دلایل اصلی در موفقیت این تغییر میباشد. بیشتر کسانی که به مواد وابسته هستند، رژیم غذایی نامناسبی دارند. افراد مصرفکننده به سبب بیتوجهی به برنامه غذایی خود، دچار اختلالات گوارشی متعددی میشوند مانند:
- اسهال
- یبوست
- اشکال در هضم غذا
- کاهش اشتها
بنابراین کسانی که وابسته به مواد باشند رژیم غذایی آنها اغلب عکس چیزی است که توصیه میشود یعنی اغلب چیزهایی را که باید کم خورده شود بیشتر میخورند و بر عکس هر آنچه که باید بیشتر خورده شود کمتر استفاده میشود. به طورکلی افراد مصرفکننده به مواد مخدر دچار سوءتغذیه هستند و با توجه به این مسئله، برای کمک به ترک اعتیاد، درک نقش تغذیه اهمیت فراوانی دارد.
رژیم غذایی مناسب برای ترک اعتیاد چه ویژگیهایی دارد؟
عوامل زیادی هستند که سالم بودن یک رژیم غذایی را تأیید میکنند. به عنوان مثال زمان و میزان مواد غذایی که یک بیمار در دوره ترک و پس از آن مصرف میکند به اندازه فردی که میخواهد رژیم کاهش وزن بگیرد اهمیت دارد. پس واضح است که قسمتهای مختلف بدن افراد مبتلا به اعتیاد از جمله معده آنها در طول سال های طولانی آسیب میبیند؛ درنتیجه توانایی زیادی برای هضم ندارد و بهترین روش این است که در این دوره حجم غذا کمتر و وعدههای آن بیشتر شود.
به کار گرفتن ترفندهایی مانند استفاده از مواد غذایی مفید برای ترک اعتیاد یا روشهایی مانند آر تی ام اس جزو راه حلهای جانبی ترک اعتیاد محسوب میشوند. اما همین ترفندهای جانبی هستند که می توانند دوره سم زدایی و فرآیند ترک دادن بیمار را آسان کنند، پس نباید از آن ها غافل شویم. در بحث رژیم غذایی مناسب برای ترک اعتیاد انتخاب مواد غذایی صحیح اهمیت زیادی دارد که در ادامه به بررسی مهمترین غذاهای مناسب برای ترک اعتیاد میپردازیم.
تغذيه درست فراموش نشود
1 – ويتامينها مهمترين جزء در رژيم غذايي افراد معتاد هستند و در اين ميان ويتامينهايA ،C وE به عنوان ويتامينهايي كه براي بهتر عمل كردن سيستم دفاعي بدن ضروري هستند، نقش اصلي را ايفا ميكنند.
2 – ريزمغذيهايي همچون روي، كروم، منيزيوم، سلنيوم و گلوتامين وضعيت سيستم دفاعي بدن را بهبود ميبخشند و يك فرد معتاد بايد از حيث اين ريزمغذيها به طور كامل تامين شود.
3 – از ويتامينهاي گروهB همچون1B ،2B ،21B و6B غافل نشويد؛ چراكه عملكرد صحيح دستگاههايي همچون سيستم تمركز و سيستم بينايي در گرو مصرف كافي اين ويتامينهاست. همچنين ويتامينهاي گروهB در كاهش كرختي، دردهاي عضلاني، خستگي و فشارهاي روحي رواني، نقش مهمي را ايفا ميكنند.
4 – رژيمهاي سمزدايي انواع مختلف دارد؛ اما عمدتا توصيه ميشود يك رژيم غذايي مناسب و سرشار از سبزيهاي خام، آب فراوان، ميوهها و لبنيات همچون ماست باشد و از غذاهايي همچون گوشت قرمز و محركها، تا حد امكان پرهيز شود.
5 – مصرف پروتئين براي يك فرد معتاد الزامي است. عضلات فرد بيمار تخريب ميشوند در نتيجه بايد يك وعده غذايي حاوي پروتئين گوشت سفيد همچون مرغ و ماهي در غذاي روزانه اين افراد گنجانده شود.
6 – روزانه بين 43 ليتر آب بنوشد؛ چرا كه سمزدايي كاملا وابسته به مصرف مايعات فراوان است و نبايد بدن كمآب شود.
7- معتاد در معرض ابتلا به يبوست است؛ به همين علت مصرف سبزيجات تازه، نانهاي سبوسدار و ميوههاي پرفيبر همراه با پوست نبايد فراموش شود.
چشيدن طعم سلامت
در گروه سبزيجات، از تمام انواع آن استفاده شود. سبزيهاي حاوي آهن همچون اسفناج نمونه خوبي هستند. همچنين فراموش نشود سبزيها خام مصرف شوند. كلم، گلكلم و كلم بروكلي نيز از نمونههاي مناسب ديگر هستند.
حداقل يك وعده كامل از منابع پروتئيني همچون عدس، لوبيا، سويا، غلات و جو را در رژيم غذايي روزانه فرد معتاد قرار دهيد.
حداقل در روز 5 واحد ميوه تازه عموما شامل پرتقال، گريپفروت، ليمو، توتفرنگي، سيب، موز و كيوي (با پوست) در رژيم غذايي قرار گيرد.
روغنهاي مناسبي همچون روغن ماهي، روغن كانولا و روغن زيتون به دليل غني بودن از ويتامينE به مقدار لازم استفاده شود.